Het nieuwe algoritme van Google: BERT

Het nieuwe algoritme van Google: BERT

Er is wat veranderd in het online landschap: Google heeft het zoekalgoritme geüpdated. Deze update noemt Google: BERT. Dit blijkt nogal een flinke update te zijn, want Google geeft aan dat 10% van de zoekresultaten door deze update aangetast worden. Moet u nu alles op uw website omgooien om vindbaar te blijven? Zo ingrijpend is het ook weer niet. We hebben op een rijtje gezet wat er door BERT allemaal gaat veranderen en hoe daar op ingespeeld kan worden.

Waarom “BERT”?

Google geeft grote updates altijd een naam, zoals Panda in 2011, Pinguïn in 2016 en Florida in 2019. Daar is nu BERT aan toegevoegd. BERT is de naam van Google’s nieuwe zoekalgoritme. BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Dit hoeft u niet te onthouden…

Wat gaat BERT beter doen?

De betekenis van BERT hoeft u niet te onthouden, maar wat het in de praktijk gaat betekenen is wel van belang. BERT moet het zoeken via Google intuïtiever en effectiever gaan maken door technologie die beter begrijpt hoe natuurlijke mensentaal werkt. Het algoritme kijkt niet alleen naar de losse zoekwoorden , maar ook naar de onderlinge samenhang tussen de zoekwoorden. Dit heeft Google gedaan om de context van een zoekopdracht te kunnen begrijpen. Door de opkomst van gesproken zoekopdrachten is een algoritme dat context snapt steeds meer van belang.

Waar moet u op letten?

Wat gaat de komst van BERT voor de vindbaarheid van uw website betekenen? Wat moet u gaan doen om uw online vindbaarheid te verbeteren? Een aantal tips:
– Oud nieuws: unieke content wordt meer gewaardeerd dan gekopieerde content. Het produceren van unieke content wordt alleen nog maar belangrijker.
– Content die een antwoord geeft op een vraag, wordt belangrijker. Dat is echter de essentie van Google, het antwoord geven op al onze vragen. Uw content moet aansluiten bij de informatiebehoefte van uw doelgroep.
– De (technische) structuur van uw website wordt belangrijker. Door een heldere structuur kan Google beter indexeren waar uw content over gaat.
– Intern linken kan uw positie meer versterken. U moet uw contentpagina’s aan elkaar linken.
– Snelle websites hadden altijd al een stap voor, maar met BERT is de snelheid nog meer van belang. Google wilt zo snel mogelijk een antwoord geven op de vraag van de bezoeker, dus uw website moet mee kunnen in dit tempo. Gelukkig hebben wij net onze server geüpgraded, dus dat zit wel goed!

Tot zover BERT. Wilt u uw online vindbaarheid verbeteren? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Voor de mensen die hier zelf mee aan de slag gaan: heel veel succes!