Hoe kunnen we online inzetten om Corona te verslaan?

De 1,5 meter samenleving is in begin maart geïntroduceerd en dat heeft grote gevolgen voor veel bedrijven. Er zijn duizenden bedrijven die hun deuren hebben moeten sluiten. Een deel daarvan kunnen hun werkzaamheden nog online voortzetten, maar dit geldt helaas niet voor allemaal. Een kapper kan geen haren knippen, een restaurant kan geen mensen ontvangen en een facilitator van lasershows heeft geen evenementen meer om van lasershows te voorzien. Hoe kunnen we er in deze lastige periode toch voor zorgen dat we het hoofd boven water houden? Hieronder lichten wij een aantal mogelijkheden toe.

1. Een webwinkel

Online is al jarenlang aan een enorme opmars bezig, maar door het Coronavirus is de stijgende lijn nog steiler omhoog gaan lopen. Er gebeurt meer dan ooit online. Kinderen krijgen online les, we vergaderen online met onze collega’s en we gebruiken massaal Pathé Thuis in plaats van dat we naar de bioscoop gaan. Ook E-Commerce merkt dit effect. Veel mensen zijn wat huiverig om naar een winkel te gaan, dus gaan liever online zoeken. Even googlen, bestellen en het pakket wordt contactloos bij je thuisbezorgd. Heb je door het Coronavirus je winkel (tijdelijk) moeten sluiten? Wacht dan niet tot het Coronavirus voorbij is. Wie weet hoe lang we nog in deze situatie gaan zitten… Een webwinkel laten maken is voordeliger en gemakkelijker te beheren dan je denkt!

2. Online aanwezigheid

We gebruiken even het voorbeeld van een kapper. Elke kapper kan momenteel geen haren knippen en zit dus zonder inkomsten. Het is een optie om deze barre tijd simpelweg uit te zitten, maar dit vinden wij geen slimme manier. Nu je een keer niet bezig bent met knippen, heb je tijd voor andere zaken! Zet een website op met je belangrijkste informatie zoals de tarieven, je contactgegevens en eventueel een afsprakenplanner. Een website of webshop vormt de basis voor elke online aanwezigheid. Maak vervolgens een Google Mijn Bedrijf account aan en vul alle gegevens zo volledig mogelijk in. Google Mijn Bedrijf zorgt ervoor dat je in jouw omgeving gevonden kan worden. Door Mijn Bedrijf komt er in Google Maps een icoontje bij jouw adres te staan, waardoor mensen kunnen zien dat daar een kapper zit. Altijd handig! Maak ook een Facebook en Instagram account aan zodat je daar ook op gevonden kunt worden. Normaliter is LinkedIn ook een goed platform, maar dit is voor een kapper wat minder interessant. Wij hebben nu een kapper als voorbeeld gebruikt, maar deze principes kan iedereen gebruiken!

3. Content maken

Als je een online aanwezigheid hebt, moet je er ook wat mee doen. Je moet content blijven plaatsen op je Social Media kanalen en nieuwsberichten op je website. De vraag is alleen wat die content dan precies moet gaan zijn. Belangrijk is dat je antwoord geeft op vragen die jouw klanten hebben. Wij geven voor verschillende soorten bedrijven een aantal ideeën:

3.1 Een kapper

Ondanks het feit dat je als kapper geen haren kunt knippen, moeten haren wel geknipt blijven worden. Dit is dus de tijd om instructievideo’s te maken over hoe je zelf het beste je haar kunt knippen. Mensen kunnen dan aan de hand van jouw video zelf thuis aan de gang. Maak ook een video waarbij je verschillende merken haarverf bekijkt en evalueert. Veel vrouwen lopen nu tegen het probleem aan dat ze niet naar de kapper kunnen om het haar te laten verven. Help ze daarbij.

3.2 Een bedrijf in de installatietechniek

Maak instructievideo’s over hoe je zelf klein onderhoud kan doen aan je CV-ketel. Hoe vervang ik een filter? Ook een mogelijkheid om in een video de basisprincipes van leidingwerk uit te leggen en te vertellen hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Schrijf ook een blog over de mogelijkheden qua verwarming. Is een warmtepomp het voordeligst, of kan ik toch beter weer voor een CV-ketel gaan? Deze video’s en blogs kan je op je website zetten en delen op je Social Media kanalen. Op Facebook kun je ook berichten inplannen, dus door nu flink vooruit te werken heb je er de komende tijd geen omkijken meer naar!

3.3 Een lokaal restaurant

Mensen ontvangen in je restaurant is nu even geen optie. Dat betekent echter niet dat je helemaal dicht moet. Ook lokale (kleine) restaurants kunnen thuisbezorgen gaan gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een bezorger. Je kent vast wel iemand die dit zou kunnen doen, en anders heb je snel genoeg een bezorger gevonden. Maak de lekkere gerechten die je normaal in het restaurant serveert en laat deze thuis bezorgen. Alleen maar McDonald’s worden de mensen na een tijdje ook zat. Over McDonald’s gesproken, afhankelijk van je locatie is het misschien wel mogelijk om een Drive-Through in te richten voor je restaurant! Daardoor kunnen mensen even langsrijden om dat lekkere, gezonde gerecht bij je af te halen. Qua content is het voor een restaurant leuk om instructievideo’s te maken over hoe je bepaalde gerechten moet maken. Mensen kunnen dan thuis zelf dit lekkere gerecht maken!

Er komt een einde aan, maar tot die tijd…

Hierboven heb je een aantal manieren gelezen om in deze lastige tijd toch waarde te kunnen bieden aan je klanten. Hier word je misschien niet direct (financieel) voor beloond, maar hier ga je op de lange termijn wel profijt van hebben. Zo ben je, ondanks de lastige periode, toch bezig met het verder ontwikkelen van je onderneming!

Vindt u dit een leuk bericht? Deel dit bericht met uw netwerk!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail