Hoe verbetert u de snelheid van uw website?

Één van de grootste hekelpunten bij websites en webshops is een trage laadsnelheid. Tegenwoordig hebben we steeds minder geduld als we aan het surfen zijn. We hebben iets nodig en willen daar even snel voor op het internet kijken. Als de benodigde informatie niet snel genoeg naar ons toe komt, gaan we dit ergens anders zoeken. Het is tegenwoordig al lastig genoeg om bezoekers naar uw website te krijgen. Als de bezoekers dan op uw website komen, is het enorm zonde als zij al snel weer vertrekken omdat de website of webshop niet snel genoeg laad. Wat kan u doen om een trage website wat sneller te maken? Lees hier een aantal tips voor het verbeteren van de laadsnelheid van uw website.

1. Analyseren

Een trage laadsnelheid kan allerlei oorzaken hebben. Om deze oorzaken in beeld te krijgen, kunnen we verschillende analysemethoden gebruiken. Wij leggen er hieronder twee uit:

1.1 Pagespeed Insights

Dit is een tool van Google waarmee u laadsnelheid kunt testen. Google heeft deze tool gesplitst in twee delen: mobiel en desktop. Zowel uw mobiele laadsnelheid als de laadsnelheid op een computer wordt getest. U krijgt ook voor beide aspecten een score. Uw website kunt bijvoorbeeld een score van 95/100 hebben voor de desktop, maar een score van 60/100 voor de mobiel. U weet dan waar u aan kunt werken.

Pagespeed Insights geeft allerlei verbeterpunten aan. Zo krijgt u tips over hoe u uw afbeeldingen moet optimaliseren, hoe u ongebruikte bronnen kunt verminderen, hoe u bronnen die de eerste weergave blokkeren kunt verwijderen en andere alternatieven die u toe kunt voegen aan uw website om laadsnelheid te winnen. Pagespeed Insights is een gratis tool, beschikbaar gesteld door Google zelf.

1.2 GTMetrix

GTMetrix is een vergelijkbare tool zoals Pagespeed Insights, alleen geeft GTMetrix wat meer inzicht in wat nou precies allemaal invloed heeft op de laadsnelheid (en in welke mate dit invloed heeft). Uw website wordt getest aan de hand van verschillende methodieken: Pagespeed, YSlow en Waterfall. U kunt de resultaten en verbeterpunten van deze drie methodieken bekijken, volledig gratis. U krijgt te zien wat u kunt verbeteren, welke bestanden het meeste effect hebben op uw laadsnelheid en welke verbeterpunten de hoogste prioriteit hebben.

2. Optimaliseren

De resultaten van bovenstaande tools verschillen uiteraard per website. Wij hebben, na veel ervaring met het bouwen en analyseren van websites, wel een aantal zaken gezien die bij de meeste websites wel van toepassing zijn. Hiervoor hebben wij een aantal tips geschreven.

2.1 Afbeeldingen comprimeren en optimaliseren

Kijk welke grootte (breedte en hoogte in pixels) uw afbeelding moet zijn. Als u 900px breed bij 600px hoog nodig heeft, maak de afbeelding dan ook die grootte. Google kijkt of uw afbeeldingen te groot zijn en als dit zo is heeft dat effect op uw score. We hebben nu alleen nog maar de afbeelding geoptimaliseerd qua werkelijke grootte. Ook de grootte van het bestand heeft er veel mee te maken. Gooi de afbeelding ook altijd eerst even in een compressie-tool zoals https://compressjpeg.com/nl/. Dit maakt afbeeldingen gemiddeld 60 tot 90% kleiner in bestandsgrootte! Dit kan het verschil zijn tussen een laadsnelheid van 4 seconden of een laadsnelheid van 1 seconde.

2.2 Het laden van bestanden uitstellen

We houden het simpel. Uw homepagina is eigenlijk een HTML-bestand. Uw browser gaat dit van boven naar beneden laden. Pas als hij het hele bestand geladen heeft, stopt de browser met laden. Om websites er gelikt uit te laten zien, wordt er vaak gebruik gemaakt van (externe) bestanden. Deze worden vaak boven in het bestand gezet. De browser gaat eerst al die bestanden laden voordat het content van de website laat zien. Als het laden van deze (externe) bestanden 10 seconden duurt, heeft de bezoeker dus 10 seconden een wit scherm in beeld.

Het zou kunnen dat de browser een groot bestand gaat laden wat invloed heeft op content die helemaal onderaan het bestand staat. De bezoeker is dan feitelijk op een bestand aan het wachten wat hij of zij toch pas veel later nodig heeft. Door die bestanden onderaan het HTML-bestand van de homepagina te zetten, krijgt de bezoeker eerder content in beeld en heeft hij of zij het ‘gevoel’ dat de laadtijd (lees: wachttijd) minder is.

2.3 Het instellen van caching

U kunt gebruiken maken van caching. Normaal staan de bestanden van uw website op een server en laadt u telkens als u de website bezoekt de bestanden van de server. Als uw website gebruik maakt van caching, dan worden de bestanden tijdelijk opgeslagen op uw computer. Na het eerste bezoek is de computer dan in staat om de website veel sneller te laden aangezien er bepaalde bestanden al geladen zijn. Wij hebben deze methodiek bijvoorbeeld gebruikt bij Base Clothing om de laadsnelheid flink op te krikken naar een score van 99/100 terwijl dit eerst rond de 70/100 lag. Er zijn online zat tutorials te vinden die uitleggen hoe u dit in kunt schakelen. Lukt het niet of kunt u geen geschikte handleiding vinden? Neem even contact met ons op, dan sturen wij een geschikte handleiding naar u op.

3. Waarom laadsnelheid verbeteren?

Is laadsnelheid nou echt zo belangrijk? Een lastige vraag. Als we het hebben over SEO dan is de inhoud en relevantie van uw content vele malen belangrijker. Het is echter niet te ontkennen dat laadsnelheid ook een onderdeel van SEO is. Google wilt het beste voor de zoeker. Als uw website heel traag laadt, dan zal de bezoeker daar niet blij van worden. Google herkent dit, en houdt hier rekening mee in de zoekresultaten.

Maar.. we willen even niet te veel de techniek in gaan. Laten we het even simpel houden. U gaat even snel naar de Albert Heijn om een boodschap te doen. U komt bij de kassa’s en bij elke kassa staat een enorm lange rij. Wat wordt u? Inderdaad, niet blij. Zo is het op het web ook. Van lang wachten wordt niemand blij. Doe uw bezoekers daarom een gunst, en zorg dat uw laadsnelheid op orde is.

Vindt u dit een leuk bericht? Deel dit bericht met uw netwerk!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail