Van offline naar online in 4 stappen!

De stap van offline naar online kan groot en moeilijk zijn. Ondanks het feit dat het een hele andere wereld is, heeft u allebei nodig om de maximale potentie uit uw bedrijf te halen. Door offline en online te combineren bereikt u zowel lokale klanten als leads door het hele land. Wij helpen onze klanten bij de stap van offline naar online. Wij hebben geprobeerd om dit in 4 duidelijke stappen uit te leggen.

1. Analyse

Uw bedrijf staat ergens voor. Dit is niet alleen voor ons interessant, maar ook voor uw klant. Uw klant wilt weten met wie hij/zij in zee gaat. Waar u als persoon en als bedrijf voor staat kan soms nog belangrijker zijn dan de prijs die u rekent voor uw producten of diensten. Een klant kiest niet voor een product of dienst, maar de klant kiest voor het bedrijf. Om deze keuze te maken moeten alle onderdelen van de online representatie van het bedrijf naadloos op elkaar aansluiten. Hier is een grondige analyse voor nodig waar bijvoorbeeld de doelgroep en de bedrijfsdoelstellingen in mee worden genomen. Hierna weten we wat er offline staat en wat er online neergezet moet worden.

2. Website

In deze fase gaan we online de eerste stappen zetten. We weten wat we online neer willen zetten. Het is alleen nog een kwestie van realiseren. Hier komt het bouwen van een platform voor de klanten aan bod. Zo’n platform kan verschillende vormen hebben. Sommige bedrijven hebben genoeg aan een website met diensten en klantgegevens, andere bedrijven hebben weer behoefte aan een portaal met een shop-functionaliteit. Elk platform is anders, maar het doel is vaak hetzelfde. De klant zoekt iets en hij of zij moet weten dat wij iets te bieden hebben. Het neerzetten van een waardevol platform is lastig en kostbaar, maar zeker de moeite waard.

3. Vindbaarheid

Als er eenmaal een mooi platform staat, is het zonde als deze niet gevonden en gebruikt wordt. Om iemand die iets zoekt op uw website uit te laten komen, is nog niet zo gemakkelijk als het klinkt. Naast u zijn er waarschijnlijk nog een honderdtal bedrijven die hetzelfde aan de klant kunnen bieden. We moeten er dus voor zorgen dat uw bedrijf meer aanspreekt dan alle andere concurrenten. De vindbaarheid van uw platform kunnen we bijvoorbeeld verbeteren door:
– Uw website of webshop aan te melden bij Google Mijn Bedrijf. Dit geeft naast een positieve invloed op uw algemene vindbaarheid vooral een boost aan uw lokale vindbaarheid. U linkt een adres aan uw bedrijf waardoor uw bedrijf zichtbaar wordt in Google Maps. Iemand die bijvoorbeeld naar uw branche zoekt in combinatie met uw plaats van vestiging, zou uw bedrijf als resultaat kunnen krijgen.
– Uw sitemap (een soort map van alle pagina’s en lagen in uw website) bij Google in te dienen. Google gaat uw website indexeren en vindbaar maken in de zoekmachine.

4. Online adverteren

Als uw vindbaarheid eenmaal op orde is, kan het waardevol zijn om online te gaan adverteren. Dit kan via Google Ads, maar ook bijvoorbeeld via Facebook, Instagram of LinkedIn. Uw doelgroep bepaalt wat voor u het beste platform is. LinkedIn is bijvoorbeeld wat meer B2B gericht terwijl Instagram vooral B2C gericht is. Verkoopt u kleding? Dan zal hoogstwaarschijnlijk Facebook waardevoller zijn. Verkoopt u industriële installaties? Dan zult u succesvoller zijn op LinkedIn.

Adverteren op Google is erg laagdrempelig omdat het met een laag budget ook mogelijk is. U kunt een maximaal bedrag per maand, per dag of per uur kiezen. U zult nooit over dit bedrag heen gaan. U kunt daarbinnen dan ook nog uw strategie aanpassen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om 80% van uw budget tussen de reguliere werktijden (08:00 tot 17:00) uit te geven. De overige 20% wordt over het restant van de dag verdeeld. De effectiviteit van deze strategie verschilt uiteraard per bedrijf.

Kortom, zo maakt u in 4 globale stappen de transitie van puur offline opereren naar een bedrijf dat zich ook online gevestigd heeft. Een nadeel van de online (en soms ook offline) wereld kan zijn dat er veel zaken zijn die ingewikkeld en/of tijdrovend kunnen zijn. Niet elke ondernemer heeft hier zin in en tijd voor. De meeste bedrijven waar wij mee werken geven aan dat zij helemaal niet bezig willen zijn met het hele online verhaal. Begrijpelijk! Wij bieden hen een totaaloplossing aan zodat zij één partij hebben waar ze terecht kunnen met al hun online zaken. Makkelijk, snel en flexibel!

Vindt u dit een leuk bericht? Deel dit bericht met uw netwerk!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail